Waarom
Borstvoeding
Borstvoeding is de meest gezonde en natuurlijke voeding voor de pasgeborene. De praktijk van het borstvoeding geven is echter niet meer vanzelfsprekend in onze cultuur, omdat decennia lang, kunstvoeding werd gezien als een goed alternatief.
De laatste jaren wordt het belang van borstvoeding geven steeds duidelijker, doordat steeds meer onderzoeken aantonen dat moedermelk veel gezondheidswinst oplevert.
Inmiddels is het bekend dat borstvoeding een beschermend effect heeft op infecties van luchtwegen, middenoor, maag darmstelsel en hoge bloeddruk voor de pasgeborene. Daarnaast heeft het een positief effect op het verloop van allergische aandoeningen. Op lange termijn is er minder kans op een aantal chronische ziektes zoals diabetes en ziekte van Crohn. Ook speelt borstvoeding een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen. Voor moeder is het geven van borstvoeding o.a. een preventie tegen osteoporose op latere leeftijd, beschermend tegen een aantal vormen van hormoon gevoelige kankersoorten. Het verhogen van het aantal moeders dat start met borstvoeding geven, levert een besparing van ongeveer 10 miljoen euro per jaar(rapport RIVM 2007). Veel gezondheidswinst voor de nieuwe generatie kinderen.
Consult
Soms is het geven van borstvoeding lastiger dan verwacht. Ondanks hulp en advies van zorgverleners ontstaan er soms problemen rondom de borstvoeding. De meeste problemen zijn echter goed op te lossen. Lactatiekundigen zijn hierin gespecialiseerd. Veel ouders komen op verwijzing van verloskundige, consultatiebureau of arts. Je kunt natuurlijk ook zelf contact met ons opnemen. Redenen voor een consult kunnen zijn:
- Aanlegproblemen: je baby kan niet (goed/genoeg) aan de borst drinken
- Pijnklachten
- Het weigeren van de borst
- Je baby drinkt erg vaak of lang
- Vroeggeboorte of tweelingen
- Onvoldoende groei of twijfel aan de inname
- Onrust of sloom gedrag tijdens het drinken
- Borstontsteking
- Onzekerheid, gedrag van je baby is moeilijk te duiden
- Preventief, bijvoorbeeld bij een borstverkleining, adoptie of traumatische ervaring
- Ziekte of handicap van moeder of baby
- Voorlichting met betrekking tot aanschaf van borstvoedingshulpmiddelen
Omdat niet alle problemen borstvoeding gerelateerd zijn werken wij samen met een zeer bekwame osteopaat, logopediste en lifestyle geneeskundige. Voorop staat dat alle adviezen die we geven veilig maar ook leefbaar zijn voor jou en je kind.
Consult aan huis
Moeder en kind zijn het meest op hun gemak in de eigen leefomgeving. Daarom hebben wij er voor gekozen om een consult het liefst aan huis te verrichten. We streven ernaar om binnen 24 uur het consult in te plannen. Het consult zal zo’n 1.5 uur duren waarin gekeken wordt naar:
- Hoe de bevalling is verlopen
- Hoe de start van de borstvoeding is gegaan
- Wat de hulpvraag is
- Hoe is de gezondheid van moeder en baby
- Maken van een passend plan, we kijken daarbij naar de mogelijkheden voor moeder en baby binnen het gezin.
Telefonisch consult
Voor een korte vraag die wellicht geen observaties van de moeder en/of baby vereist is het mogelijk om een telefonisch consult af te nemen. De lactatiekundige zal gedurende het gesprek inschatten of het advies telefonisch kan worden gegeven of een huisbezoek toch noodzakelijk is.
Voor telefoonnummer en bereikbaarheid kijk bij contact.